Thee

Een eeuwenoude legende. Ongeveer 7.000 jaar geleden loopt er een man in de bossen van China. Zijn naam is Shennong. Shennong is geen gewone man maar god van de landbouw. Op een open plek in het bos gaat hij rusten. Moe van zijn reis. Hij zet een pot op het vuur met water. Dankzij een briesje dwarrelen er bladeren in de pot. De geur die van het gekookte water af komt, ruikt heerlijk. De kruidige drank is geneeskrachtig en smaakt lekker. Dit is de dag dat de Chinese god Shennong thee ontdekt.

Thee gaat de wereld over

Jaren later nemen monniken de thee mee naar Japan. Ook Nederlandse en Engelse reizigers komen in aanraking met de drank. Ze nemen de planten mee naar India, Sri Lanka en Indonesië. Rituelen in Japan, Tibet, het Midden-Oosten, Marokko en Engeland vinden hun oorsprong. Topmerken als Pukka, Dilmah en Piramide ontstaan. Het wordt nu over de hele wereld gedronken. In Nederland drinken we gemiddeld zelfs drie koppen per dag. We genieten dagelijks van een kop dankzij een Chinese god die op het juiste tijdstip op de goede plek was. Zijn gekookte water met bladeren is legendarisch.

Thee

Wil jij een eeuwenoude legende uit een doosje?

Een doosje heerlijke thee? Kom dan naar Santpoort-Noord en doe jouw ontdekking in de schatkamer van De Santpoortse Verleiding. Of bestel het via onze webshop.

thee
Thee

Legendarische weetjes voor tijdens een high tea

  • Een kop thee bevat ongeveer tweederde cafeïne minder dan een kop koffie. In één kop zit circa 30 milligram cafeïne en in koffie 85 milligram.
  • Cafeïne in deze drank wordt ook wel theïne genoemd.
  • Via Perzië is de drank in de 16e eeuw vanuit China in Europa gekomen.
  • Door de handelsgeest van kolonisten uit Nederland en Engeland ontstonden theeplantages in Indonesië, India en op Sri Lanka.
  • Kruidendranken als rooibos, muntthee, sterrenmix, zoethout en kamille worden als thee gedronken, maar zijn dat eigenlijk niet.
  • Jasmijnthee daarentegen is wel een theesoort. Het is de groene variant waar jasmijnbloesem aan toegevoegd wordt.
  • De drank is er in verschillende kleuren. Zwart, groen, blauw (Oolong), wit en geel.
  • Earl Grey is vernoemd naar de Engelse graaf Charles Grey. Het is een melange van zwarte thee.