Koffiemachines

Koffiemachines

Wat een helden. We kennen de personen niet, maar wel het jaartal. 1645, het eerste koffiehuis van Europa opent zijn deuren. In Venetië. Vanaf dat moment komen Europeanen, in dit geval Italianen, in aanraking met koffie. In de rest van de 17e eeuw gaat het hard. Engelsen, Duitsers, Nederlanders en Fransen vallen voor de smaak van koffie. Het aroma waait zelfs over, met de kolonisten, naar New York en Boston.

De koffiehuizen waren verschrikkelijk populair. Maar men begon ook thuis te snakken naar een kop koffie. Dit resulteerde in de uitvinding van bijvoorbeeld koffiemachines, espressoapparaten en de koffiefilter.

Merken als Illy, Nivona, Quick Mill, Ascaso, Elektra, Gastroback en Rommelsbacher verdienden hun bestaansrecht. Sinds de jaren 90 van de twintigste eeuw werden de apparaten steeds luxer en luxer. Er bestaan nu zelfs apparaten die je met je telefoon op afstand kan besturen.

Dus ben je op weg naar huis en wil je vast dat je koffie klaar staat?

Geen probleem. En dat dankzij de helden uit Venetië. Bekijk hier onze collectie.

koffiemachine

Heldendaden bij de koffiemachine

  • De papieren koffiefilter werd ontworpen op 8 juli 1908 door Melitta Bentz, een Duitse huisvrouw. Ze vond de koffie te bitter en hoopte op deze manier de smaak aan te passen. De papieren werden uit een schoolschrift van haar zoon gehaald die daardoor zijn huiswerk waarschijnlijk niet meer kon maken. Dat maakte verder niet uit want binnen datzelfde jaar trad hij samen met zijn vader en zijn broer in dienst bij het bedrijf van zijn moeder.
  • De Percolator werd uitgevonden in 1865 door de Amerikaan James Nason. Hanson Goodrich vond deze nog niet goed genoeg en ontwierp een moderne variant in 1889. Deze variant wordt tegenwoordig nog gebruikt in sommige huishoudens.
  • Een Italiaan (hoe kan dat ook anders) vond de espressomachine uit in 1884. Angelo Moriondo uit Turijn demonstreerde dat jaar voor het eerst zijn uitvinding. Het apparaat werd door Luigi Bezzera uit Milaan verder ontwikkeld en verbeterd, die daar in 1901 patent op aanvroeg.
Percolator