Koffie

Koffie

Pure magie. Ergens in Ethiopië, in het koninkrijk Kaffa, loopt Kaldi met zijn geiten door de bergen. De dieren grazen een beetje. Ze eten wat twijgjes en bessen van struiken. Doordat de herder zo goed op zijn dieren let merkt hij op dat ze zich anders gedragen. Ze zijn wat meer alert. Ook geven de beesten meer melk. De herder denkt dat het door de bessen komt. Hij plukt ze. Daarna kookt hij de bessen. De geur is heerlijk. Het drankje smaakt goed. Kaldi voelt zich prima na het drinken. Onze held maakt één foutje. Hij noemt de bessen bonen. Al snel ontdekken Arabieren uit Jemen het drankje en sindsdien worden de bonen vanuit de havenstad Mokka over het hele Midden-Oosten geëxporteerd.

Vanuit Mokka naar Venetië

Ook de Italianen, Nederlanders en Engelsen ontdekken de drank. De Nederlanders transporteren de bonen over de hele wereld. In Indonesië groeien de planten goed. En ook in andere kolonies zoals Brazilië, Vietnam, Cuba en Colombia. Er ontstaat een wereldmarkt rondom de bonen. En nu drinken we in Nederland per jaar, per persoon 150 liter van deze heerlijke drank. Allemaal dankzij Kaldi die de bonen ging koken. Het is magie. Het is koffie.

Wil jij een zak pure magie?

Een zak koffiebonen of gemalen koffie? Kom dan naar Santpoort-Noord en doe jouw ontdekking in de schatkamer van De Santpoortse Verleiding. Of bestel de lekkerste koffie via onze webshop.

Magische weetjes voor bij de koffieautomaat

  • Koffiebonen (bessen) kunnen na circa 8 maanden geplukt worden. Ze zijn dan rijp.
  • In koffie zit de stof cafeïne. Een stof waar we energieker van worden.
  • Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld.
  • Koffiebonen worden in zonlicht gedroogd.
  • In Scandinavië wordt de meeste koffie per persoon genuttigd.
  • De bevolking van koffieproducerende landen drinkt nauwelijks koffie. Op de bevolking van Brazlië en Costa Rica na.
  • Een andere legende over waar koffie vandaan komt gaat over een geleerde uit Jemen die naar Kaffa reisde en met de bessen in aanraking kwam.
  • Bezoek eens Caffe Florian op het San Marcoplein in Venetië. Dit is het oudste nog bekende koffiehuis in Europa. Caffè Florian is geopend in 1720.