Chocolade

Een waargebeurde mythe. 22 april 1519, Goede Vrijdag. Een man komt aan land. Een land dat we tegenwoordig kennen als Mexico. De leider van de Azteken, Montezuma II, ziet deze man aan voor een god. De Azteekse god, genaamd Quetzalcoatl. Volgens de overlevering zou deze god terugkomen op de aangewezen datum om de wereld te vernietigen. Om de god te paaien geeft Montezuma hem vele geschenken, zoals goud, zilver, maïs en cacao (de grondstof van chocolade).

In werkelijkheid was het geen god die aan land kwam, maar de Spaanse conquistador en ontdekkingsreiziger Hernán Cortés. Hij veroverde het land en kwam terug in Europa met de cacaobonen. In Europa werd men langzaamaan gek op chocolade. De cacaobomen groeiden niet goed in Europa, maar in de koloniën rond de evenaar deden de planten het prima. Hoewel het een veeleisende boom is. Hij wenst niet te veel zonlicht, maar wel vruchtbare grond en voldoende neerslag.

Tegenwoordig worden cacaobomen over de gehele wereld geteeld. Grootste cacaoproducenten zijn Ivoorkust en Ghana. Ook uit Indonesië komt een groot deel cacao voor de productie van chocolade. De overheerlijke bonbons in onze schatkamer worden gemaakt door Visser Chocolade. Zij halen hun duurzame, fair trade cacao uit Tanzania.

Chocolade

Wil jij proeven van een mythe uit Mexico?

Een stuk heerlijke chocolade? Kom dan naar Santpoort-Noord en doe jouw ontdekking in de schatkamer van De Santpoortse Verleiding.

Chocolade

Mythische weetjes van een chocoladefontein

  • Een cacaoboom geeft maar één tot twee kilogram cacao per jaar.
  • Dankzij de Nederlander Casper van Houten hebben we nu cacaopoeder die gemakkelijk met water is te mengen.
  • Dankzij de Zwitsers hebben we melkchocolade. Bij Maison Cailler wisten ze in de 19e eeuw voor het eerst melkpoeder aan chocolade toe te voegen.
  • Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacaobonen. Vooral in de Zaanstreek wordt veel cacao verwerkt.
  • Nederland wordt op de voet gevolgd door Ivoorkust, de Verenigde Staten en Duitsland.
  • Cacaobonen worden eerst gefermenteerd en daarna worden ze gedroogd in de zon. De gedroogde bonen worden geroosterd en gemalen. De emulsie die ontstaat wordt cacaomassa genoemd, de grondstof voor chocolade.